NFT NEDİR ?(Non-FungibleToken)

Digital varlık digitaliçerik ,DEĞİŞTİRİLEMEZ TOKEN gibi Türkçeleştirilen Nft ,özgün bir değere sahip olan ve başka görsel ve içeriklerin yerine geçemeyen ,blockhain(blok zinciri)ismi verilen digital platform içerikleridir.

Nft’ler her ne kadar son zamanlarda çok yaygın olarak ismini duysak da ilk kez 2015 yılında Ethereum tabanlı olarak ortaya çıkmıştır.Nftlerethereum isimli bir blok zinciri geliştiricileri tarafından hazırlanmış ERC-727C tokenstandatlarına göre üretilmektedir.

Kullanıcıların blok zincirinin teknik detaylarıyla uğraşmaması için işlemleri kolaylıkla yapabileceğimiz platformlar kurulmuştur.Budigital platformlarda sunulan açık arttırma pazarlarına yüklenerek oluşturulurlar.Bublokchaine kaydedilen içerik kripto paralarla satın alınabilir ve tekrardan satışa sunulabilir.

Bir sanatçı dilerse sanat eserini Nft olarak oluşturabilir ve bunu digital platformlarda satabilir.

Özgün bir digital içerik ve blockchainde depo edilen bir veri birimi olması en önemli 2 özelliğidir.Tabi ki bir de üretim içim digital kripto cüzdanına sahip olmak gereklidir.

NFT üretimi için gereksinim duyulan tek şey digital kripto para cüzdanıdır.NFT biçiminde üretilmek istenen digitaliçerik ,budigital platformların aracılığıyla IPFS (INTERPLANETARY FİLE SYSTEM: gezegenler arası dosya sistemi)sistemine yüklenir ve ardından NFT’nin değişiklik yapılamayacak parametreleri belirlenir.

Ethereum, Bitcoin Cash, Flow, vb. gibi yaygın blok zincirlerinin her birinin NFT kullanımlarını tanımlamak için kendi token standartları vardır.

NFT üretimi için gereksinim duyulan tek şey dijital kripto para cüzdanıdır. NFT biçiminde üretilmek istenen dijital içerik, bu dijital platformların aracılığı ile IPFS (InterPlanetary File System, Türkçesi; Gezegenler Arası Dosya Sistemi) sistemine yüklenmesinin ardından NFT’nin değişiklik yapılamayacak parametreleri belirlenmektedir.

NFT’den kaç adet üretileceği, satış fiyatı, bir sonraki satıştan ne kadar pay ödeneceği gibi özelliklerin belirlenmesinin ardından blok zinciri ağının işlem için istenen ücretinin ödenmesi ile NFT’ler üretilmiş olmaktadır. İşlemin tamamlanması ile birlikte NFT’ler, kripto para cüzdanına aktarılır ve üretimin gerçekleştiği tüm blok zincirinde kayıt altına alınmaktadır.

NFT SAYILABİLECEK VARLIKLAR

Herhangi bir sanat eseri

Video

Tweet

İnternet sayfası

Görsel içerikler

Sosyal medyada oluşturduğumuz hikayeler

Nft almak demek başka hiç kimsede olmayan bir digital varlığa sahip olmak demektir.

Ülkemizde son dönemde çokça adını duyduğumuz Nft ile ilgili üniversitelerde dersler verilmesi Ankara üniversitesinin nftyi ders olarak öğrencilerine sunmaya başlamasıyla yaygınlaşmaya başlayacak.

Ankara Üniversitesi Şubat ayında NFT eğitimini Türkiye’de ilk kez müfredatına ekleyen üniversite oldu. Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ilk NFT dersi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet Kütüphanesi’nde işlendi.

NFT HAKKINDA OLUŞABİLECEK HUKUKİ TARTIŞMALAR

Bildiğimiz üzere nft olarak en çok rağbet gören şey son dönemde herkesin almaya çalıştığı sanal araziler.NFT’nin yüzde yetmiş beşi sanal arazilerden oluşuyor.En çok digital para da şu anda bu alanda harcanıyor.

NFT olarak neyin satışa sunulduğuna bakılarak belirli hukuki sorunların kıyas yoluyla pozitif hukukla çözülebileceğini düşünüyoruz.

NFT ‘ler özgün bir sanat eseri sayıldığından Fikir ve Sanat eserleri kanunu hükümleri kıyasen uygulanabilecek gibi görünmekte.Ancak eser sahibi ile eseri nft olarak digital platformda hazırlayan kişi farklı olduğunda gerçek hayatta bu eserin telif hakkında ilişkin olan sorunlara bir takım çözümler üretilmek zorunda olduğunu biliyoruz.

OpenSea’de gerçekleşen 1.7 milyon dolarlık NFT hırsızlığının tüm detayları

3 saat içinde 254 tokenın çalındığı saldırıda 32 kullanıcı hedef alındı. Çalınan tokenlerın değeri 1.7 milyon doların üzerindeydi. OpenSea saldırıyı “kimlik avı” olarak tanımlıyor.

21.02.2022 tarihinde yapılan bu açıklamada olduğu üzere siber saldırı durumlarında nft’lerimiz çalındığında bununla ilgili cezai ve hukuki yaptırımlar için veri sorumlusunu mu platformu mu sorumlu tutacağımız ve oluşan sorumluluk için hangi hukuki düzenlemeler uyarınca nasıl bir yol izleyeceğimiz henüz netlik kazanmış değil.KVKK ve bilişim hukukuna ilişkin hukuki ve cezai hükümleri kıyasen mi uygulayacağız yoksa devletlerin belirlediği ortak yasalar uyarınca mı hareket edeceğiz yoksa ceza hukukunun hırsızlık yada dolandırıcığa hükümleri mi kıyasen uygulayacağımız henüz netlik kazanmış değil.Anlaşılan o ki metaverse hukuku ayrı bir başlık altında hukuk dünyasında ayrı bir düzenlemeye ve çalışmaya ihtiyaç duyacaktır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Hukuk Metaverse
Hukuk Metaverse
Merhaba Metaverse Dünyasında Hukuk Danışmanlığı olarak Size nasıl yardımcı olabiliriz?