BLOCKCHAIN SİSTEMİ VE KRİPTO PARALAR

11.03.2022
277

BLOCKCHAIN SİSTEMİ VE KRİPTO PARALAR

Blockchain sistemi, belirli bir merkeze ihtiyaç duymadan çalışabilen böylece güvenliği tek bir noktaya bağlı olmayan  merkeziyetsiz bir veri tabanı sistemidir. Birbirine bağlı birden çok bloktan oluşur. Bu zincire her türlü işleme ait bilgiler işlenebilir ve işlenen her bilgi bir önceki bloğa eklenir. Böylece zincir kendinden önce gelen bilgilerle

Blockchain sistemi, belirli bir merkeze ihtiyaç duymadan çalışabilen böylece güvenliği tek bir noktaya bağlı olmayan  merkeziyetsiz bir veri tabanı sistemidir. Birbirine bağlı birden çok bloktan oluşur. Bu zincire her türlü işleme ait bilgiler işlenebilir ve işlenen her bilgi bir önceki bloğa eklenir. Böylece zincir kendinden önce gelen bilgileri doğrulayarak güvenilir bir kayıt sistemi oluşturur. Zincire şifreli olarak herkes erişebilir ve bütün kullanıcılara açıktır. Ufak bir değişikliğin bütün zincir yapısında değişiklik yapılmasını gerektirmesi de zincirdeki verilerin değiştirilmesini imkansızlaştırır. Merkeziyetsiz bir sistem olduğu için kayıtlar ve veriler üzerinde değişiklik yapmak mümkün değildir.

Blockchain sisteminin diğer sistemlerden farkı; daha şeffaf, erişilebilir ve güveni bir yapı kurmasının yanı sıra aracıya gerek duymadan işlem gerçekleştirebilmektir. Aracıların ortadan kalkması endüstriyel yeniliği ve inovasyonu destekler, kullanıcılara tam kontrol yetkisi tanır ve maliyeti azaltır. Ancak henüz çok yeni bir sistem olmasının yasal adaptasyonu zorlaştırdığı ve doğrulama işlemlerini karmaşıklaştırdığı da göz önünde tutulmalıdır.

Blockchain teknolojisinin en sık rastlandığı alan kuşkusuz dijital paralardır. Dijital para ilk kez 2009 yılında BTC (bitcoin) ile adını duyurmuş ve her geçen gün katlanarak büyümüştür. Günümüzde kripto para piyasalarıyla ilgili yapılan araştırmalarda 1600’den fazla kripto para türü olduğu görülmektedir. Toplam dijital para pazar hacminin 475 milyar doları aştığı düşünülmekte ve piyasasının her yıl %12 büyüdüğü tahmin edilmektedir. Sadece Türkiye’de 1 milyar dolar işlem hacmi olduğu görülmektedir.

Bitcoin elde etmenin iki yöntemi vardır:

  1. Blockchain temelli sistemin yöneticileri tarafından sisteme ait teknik sorunlar periyodik olarak yayınlanır ve teknik bilgiye sahip kişiler problemi çözmeleri durumunda Bitcoin kazanırlar.
  2. Teknik bilgiye sahip olmayan kişiler ise piyasa fiyatından satın alım yapabilir.

Bitcoin miktarının sınırlı olması nedeniyle talep arttıkça değeri artmış ve bir yatırım aracına dönüşmesi kaçınılmaz olmuştur.

            Bitcoinblockchain sistemi sürekli olarak biri açık biri gizli olmak üzere iki anahtar kullanır. Açık anahtar, erişimi kolay ve herkes tarafından görünür bir künyedir. Açık anahtar sayesinde üçüncü kişilerin o hesaba para aktarımı yapması sağlanır. Kapalı anahtar ise hesap sahibinin dışarı para aktarması için kurulmuş bir şifredir. Bu anahtarlar e-cüzdanlarda saklanır. Bu cüzdanlar akıllı telefon ya da kişisel bilgisayarlarda saklanabilir.

            Bitcoin ve diğer alt coinlerin alım-satım işlemleri, kripto para borsaları aracılığıyla yapılabilmektedir. Türkiye, kripto para borsalarının sayısı bakımından dünyada beşinci sırada bulunmaktadır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Hukuk Metaverse
Hukuk Metaverse
Merhaba Metaverse Dünyasında Hukuk Danışmanlığı olarak Size nasıl yardımcı olabiliriz?